Culoare temă

Titlu - Liceul IHR

Liceul Teoretic "Ion Heliade Radulescu" Târgoviste

Telefon: (+40) 372.716.595; e-mail: ihr@ltihr.ro

Agresivitate și răspundere

Marți, 21 noiembrie 2017, Liceul Teoretic ”Ion Heliade Rădulescu” a avut drept oaspete pe doamna judecător Manuela Istrate, președinta Judecătoriei Târgoviște, în cadrul unei activități care a avut drept scop educația juridică. Distinsa doamnă le-a vorbit elevilor claselor a IX-a A și a X-a A despre fenomenul de ”bullying” din rândul adolescenților, caracterizat prin comportamentul agresiv al unor elevi față de colegii lor, fie ca e vorba despre amenințare, hărțuire, denigrare, tachinare sau șantaj, în cadrul școlii sau în spațiul virtual. Doamna judecător le-a explicat elevilor cadrul legal, accentuând că nu trebuie să accepte nicio formă de abuz, dat fiind că legea pedepsește aspru acest tip de comportament, chiar și în cazul minorilor, întrucât, în Romania, un copil poate răspunde penal pentru faptele sale de la vârsta de 14 ani. Pentru fiecare tip de agresiune, doamna procuror a evidențiat pedepse pe care le pot primi cei care încalcă legea (amenzi, închisoare) și ce trebuie sa facă elevii dacă ajung să fie victime ale unor asemenea fapte.

Elevilor li s-a recomandat să ceară ajutorul părinților și al cadrelor didactice dacă sunt agresați și să nu își facă dreptate singuri. Conștientizând că elevii își petrec o mare parte din timpul liber pe rețelele de socializare, doamna judecător le-a explicat elevilor că acestea sunt considerate spațiu public și că tot ceea ce postează poate fi folosit de organele de ordine în cazul agresiunilor din mediul virtual.

La final, doamna judecător le-a explicat elevilor cum este organizat sistemul juridic în România și i-a încurajat să urmeze o carieră în acest domeniu.

Profesor Monica Beșleagă